ACTUEEL

Oud papier wordt nieuw papier

Dat kan ik ook! Van oud papier, nieuw papier maken en zelf recyclen. In heel Zeeland zijn in april de eerste workshoprondes gestart rondom het thema zwerfafval. De eerste gastlessen op de Buitenschoolse Opvangcentra in de provincie gingen over 'papier'.

\

Bevelanden

Op de Bevelanden waren gastdocenten Ellen van Ederen en Elisabeth Heijwegen actief. Zij bezochten in totaal 20 BSO's waar ze met de kinderen aan de slag gingen met recyclen van papier. In theorie weten al veel kinderen dat papier van hout wordt gemaakt en dat  je oud papier kunt recyclen. Maar dat het ook écht kan, dat was een hele ervaring voor kinderen.
Voor het echte werk begon, bedachten de kinderen nog even manieren om papier te besparen, maar daarna gingen ze echt aan de slag. De meeste kinderen wisten niet van ophouden. Zelf een papje maken van water en oud papier, daarna scheppen maar.
 
De volgende workshopronde op de Bevelanden start na de zomervakantie. Het thema is dan 'Lekker verpakt'. Vragen die aan de orde komen in deze workshop: Hoe is voedsel in de natuur verpakt? Een ei heeft een schaal en fruit heeft een schil. Het beschermt tegen stoten en lekken. In de natuur is er geen afval. Schillen worden door de natuur weer opgeruimd: het is voedsel voor wormen, bacteriën en schimmels. Kunnen wij dat ook? Kunnen we zonder plastic een frietbakje maken?

Zeeuws-Vlaanderen

In Zeeuws-Vlaanderen gingen de gastdocenten op bezoek bij zo'n twintig BSO's voor de workshops Pulp en papier. De lokalen werden voor de gelegenheid even omgetoverd tot heuse papierfabriekjes. Fanatiek werd er pulp gemaakt en in malletjes gegoten. Aan de pulp werd vaak nog een gekleurd servetje toegevoegd voor een extra mooi kleurtje van het papier. De deelnemers hebben op deze manier heel wat moederdagkaartjes gemaakt.

Nu deze workshops er op zitten, is het tijd voor het vervolg. Een workshop met de titel Tetra Trash. Deze workshop gaat over de drinkpakjes en pakken met sap. Kun je hier iets moois van maken?

Vragen die aan bod komen zijn: Hoeveel drinkpakjes drinken alle kinderen in Nederland samen leeg op een schooldag? Sommige drinkpakjes belanden op straat, in de berm of in het water. Duurt het lang voor zo’n pakje verteerd is? In de workshop onderzoeken we van welke materialen een drinkpakje is gemaakt.

Schouwen-Duiveland

Een enthousiaste gastdocente, Irina Klepper, vertelt:

De lessen over zwerfafval in de Buitenschoolse opvang verliepen dit jaar gezellig. De sfeer was gemoedelijk en er ontstond  al snel een gesprek met de kinderen . Dan merk je dat het onderwerp leeft hier op Schouwen en dat kinderen  gemotiveerd zijn om na te denken over  het onderwerp.  Ook de ouders waren makkelijk bij de workshop te betrekken. Ze halen hun kind op en vragen naar het knutselwerkje of naar de bedoeling van de workshop. Dat nodigt al snel uit om meer te vertellen.  De Kibeo vestigingen plaatsten ook foto’s voor de ouders op hun site.

Doordat niet alle BSO’s groot zijn op Schouwen was het ook mogelijk voor een vriendje of vriendinnetje om mee te doen met  de workshop. Het was leuk om te zien dat het onderwerp ging leven bij de kinderen en dat ze zelfs speciaal naar de opvang kwamen ook als het niet hun opvangdag was. De kinderen deden enthousiast mee met alle aangeboden lessen. We hebben gekeken naar verpakkingsmateriaal en vol verbazing ontdekt dat je kunt verpakken met eetpapier en rijstpapier.  Geknutseld met tetraverpakkingen en van oud papier nieuw papier gemaakt. De workshops zijn veelzijdig en uitdagend voor de kinderen.

In de kunstweek is er een speciaal programma gedraaid op de basisschool De Schouw in Brouwershaven. De drie lessen voor de bovenbouw werden in dezelfde week gegeven.

Eerst de introductieles met een PowerPoint presentatie en dan twee dagen erna twee lessen op één middag. We keken met de kinderen naar verschillende kunstobjecten die kunstenaars maken van afval. Voorbeelden genoeg op het internet: een surfer die een board maakt van afval en langs de kust reist, een ontwerper die van afval verrassend mooie lampen maakt. En natuurlijk keken we ook naar de wereldbol van de tentoonstelling in Terneuzen. Hoe was deze gemaakt?

De lessen daarna gingen de kinderen zelf aan de slag. Thuis afval verzamelen en op school maakten we er onderwaterdieren van en een grote lamp met zeedierfiguren van tetraverpakking.

De kinderen zijn enthousiast aan de slag gegaan en de school bezit nu een hal versierd met  onderwaterdieren bungelend aan het plafond. En een grote lamp die als hij aangaat zeedieren weerkaatst op de muur. Het team en de kinderen waren zo gemotiveerd dat ze in de buurt van de school een opruimactie hebben gehouden.

Eind juni en begin juli bezoeken we met het programma nog twee basisscholen.  Door het maken van wagens van afval gaan we dan ontdekken of recyclen gemakkelijk of moeilijk is. En of er op de scholen van Schouwen-Duiveland veel uitvinders en creatieve denkers zitten tussen de kinderen.

Admin | 10/05/2015 11:10