Afvalfietstocht

Leerlingen van de tweede klassen MAVO/HAVO/VWO maken een fietstocht langs verschillende bedrijven en instellingen in de regio om onderzoek te doen naar de wijze waarop deze bedrijven en instellingen met hun afval omgaan.

Wat houdt een afvalfietstocht in?

Tijdens de afvalfietstocht bezoeken leerlingen uit de tweede klassen van het voortgezet onderwijs, in kleine groepjes, enkele bedrijven en/of winkels om te onderzoeken hoe zij met hun afval omgaan. Een bezoekje duurt ongeveer 20-40 minuten. De leerlingen krijgen een opdrachtenboekje mee met bedrijfsgerichte vragen. Ze zijn vrij om ook andere vragen te stellen. Op school worden de opgedane ervaringen en resultaten verder verwerkt in een presentatie voor de andere leerlingen in de klas.

In Zierikzee werken elk jaar ruim 20 bedrijven en instellingen mee aan deze afvalfietstocht. Een medewerker van het bedrijf ontvangt de leerlingen, geeft (eventueel) een rondleiding en beantwoordt vragen. De bedrijven hangen een poster op,  zodat de leerlingen ze weten te vinden. Ook in andere regio's in Zeeland is de afvalfietstocht aan te vragen.

Doel van de afvalfietstocht is de leerlingen een indruk te geven van de verschillende afvalstromen in onze maatschappij. Daarnaast verwerven ze kennis en inzicht in de problemen die de lokale afvalberg met zich meebrengt voor het milieu en de samenleving.